Afdaken

Bij Geraerts zijn we ook gespecialiseerd in het op maat aanleveren van afdaken met Polycarbonaat plaat. Dit soort afdaken leveren we al meer dan 15 jaar. Het systeem is zo gemaakt dat het licht is en gemakkelijk is te bevestigen zodat iedereen dat zelf kan.

Hoe is een afdak opgebouwd?


De afdaken die bij ons verkrijgbaar zijn worden te allen tijde bevestigd aan een muur.

Daarom begint een afdak altijd bij het muurprofiel. Deze wordt, zoals de naam al verteld, aan de muur bevestigd. Dit kan op iedere plek aangezien er geen voorgeboorde gaten in verwerkt zijn. U komt dus altijd gunstig uit.

Het muurprofiel zorgt voor 2 dingen. Één is het ondersteunen van de liggende profielen + polycarbonaat plaat. De ander is het waterdicht afdekken van de bovenkant van de profielen/polycarbonaat platen. Wanneer het muurprofiel is bevestigd aan de muur kan je verder met de liggende profielen.

Liggende profielen


De liggende profielen zijn er in 3 varianten:

  • (Laag) Deze moet volledig ondersteund worden (bijvoorbeeld door een houten balk);
  • (Middel) Deze kan een maximale vrije overspanning van 2 meter houden;
  • (Hoog) Deze kan een maximale vrije overspanning van 3,5 meter houden.

Lage profiel
Het lage profiel wordt dus op een houten balk bevestigd. Dit is meestal het geval wanneer een bestaand afdak wordt vernieuwd. Dan kunt u gemakkelijk de lage profielen bevestigen op de houten structuur doormiddel van schroeven. Deze kunt u op elke gewenste plek plaatsen door een gat te boren door het aluminium profiel. Wanneer het profiel is geplaatst, kunt u de polycarbonaatplaat gemakkelijk bevestigen, en met een rubber afwerken zodat het goed vast zit en water dicht is.

Middel profiel
Het middel profiel verschilt niet veel met het lage profiel, de bovenkant is zelfs identiek. Het enige verschil is dat het middel profiel aan de onder zijde een kokerprofiel heeft wat er voor zorgt dat het profiel steviger is. Dit profiel kan daarom ook een vrije overspanning aan van 2 meter. Het profiel is aan de onderzijde voorzien van een sleuf, daarin kunnen de bevestigingsbouten (ook wel hamerkopboutjes genoemd) geschoven worden. Deze Hamerkopbouten hebben een vierkante bovenkant die niet kan draaien wanneer deze in de sleuf zit van het profiel. U kunt dus gemakkelijk doormiddel van de hamerkopbout het profiel vast zetten, en eventueel aan het profiel weer iets anders bevestigen.

Hoge profiel
Het Hoge profiel verschilt niet veel met het Middel profiel, de bovenkant is zelfs identiek. Het enige verschil is dat het Hoge profiel aan de onder zijde een nog hoger kokerprofiel heeft wat er voor zorgt dat het profiel nog steviger is. Dit profiel kan daarom ook een vrije overspanning aan van 3,5 meter. Het profiel is aan de onderzijde voorzien van een sleuf, daarin kunnen de bevestigingsbouten (ook wel hamerkopboutjes genoemd) geschoven worden. Deze Hamerkopbouten hebben een vierkante bovenkant die niet kan draaien wanneer deze in de sleuf zit van het profiel. U kunt dus gemakkelijk doormiddel van de hamerkopbout het profiel vast zetten, en eventueel aan het profiel weer iets anders bevestigen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van het muurprofiel of de aluminium goot.

Aluminium goot


De aluminium goot is zo gemaakt dat deze perfect aansluit op het profiel naar keuze.

Alleen wanneer er gekozen wordt voor de lage profiel variant, kan het ooit zijn dat het onder frame op de goot moet worden afgestemd. Bij de andere profielen past het automatisch. Het middel profiel Heeft de perfecte hoogte die uitkomt op de goot en het muurprofiel. Bij het hoge profiel zal worden gekeken waarmee hij wordt gecombineerd en naarmate daarvan zullen we het profiel uithoeken. Dan wordt er een vierkant aan het einde verwijderd aan de onderzijde zodat het profiel perfect past.

De goot is zo ontworpen dat hij universeel is. De plek van de afvoeren ed. is vrij te bepalen. Ook is er gedacht aan het bevestigen van staanders onder de goot. Deze kunnen ook op elke gewenste plek worden bevestigd doormiddel van de sleuven die zijn gemaakt in het gootprofiel.

Polycarbonaat platen


We werken al jaren met hetzelfde merk polycarbonaat plaat. De 16 mm dikke platen van Marcrolux zijn kwalitatief goede platen en verkrijgbaar op breedtes van 98cm, 105cm en 120cm. Door dit verschil in breedtes is er altijd wel 1 soort passend in de totaal benodigde breedte. Door dit te optimaliseren zal het ook minder vaak zijn dat er platen versmalt hoeven te worden, en dat scheelt weer zaag afval.
De polycarbonaat platen zijn allemaal uitgevoerd met één UV werende kant. Het is zeer belangrijk deze altijd aan de zonkant te hebben liggen. Zo niet dat verkleuren de polycarbonaat platen in rap tempo. Wanneer de platen worden toegepast in de afdaken is het belangrijk om te zorgen dat er vooraf het volgende mee is gedaan. De plaat moet worden afgeplakt met tape, niet zomaar tape maar ventilerende tape. Deze zorgt er voor dat er geen vuil in de plaat kan trekken. Daarna moet er nog een afwateringsprofiel aan de onderzijde worden bevestigd. Deze zorgt er voor dat het water op een goede manier de goot in loopt en niet in contact komt met de onderzijde van de plaat. Wanneer dit allemaal is toegepast kan de plaat in de profielen worden geplaatst.

Tweede hands polycarbonaat


Zo nu en dan komt het wel eens voor dat er ook 2e hands polycarbonaat beschikbaar komt. En het komt wel eens voor dat we restpartijen nieuwe polycarbonaat binnen krijgen. Momenteel beschikken we over platen van 88 cm breed en 5 a 6 meter lang. Wanneer de platen er nog netjes uitzien is het geen probleem om deze weer te hergebruiken in een volgend afdak. De platen kunnen nog eventueel op maat gezagen worden, wanneer deze weer netjes worden afgetaped kunnen ze er weer veel jaren tegen aan. Voor meer info hierover kunt u altijd mailen.

Vragen of interesse?


Heeft u vragen of wilt u komen kijken of wij kasmaterialen op voorraad hebben liggen? Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.

(0493) 49 23 95
info@geraertskassen.nl

© 2024 Geraerts Kassensloop
Website door Steenstra Media